O trecere in revista a noutatilor si imbunatatirilor din Android 15 pana acum

O trecere in revista a noutatilor si imbunatatirilor din Android 15 pana acum

Actualizările anuale ale Android și iOS sunt întotdeauna de interes, iar în urma conferinței Google I/O 2024, avem acum a doua versiune beta a Android 15, ceea ce ne oferă o ocazie bună pentru a trece în revistă tot ce va aduce nou acest sistem de operare în acest an.

Dacă doriți să vă implicați în testarea beta având în vedere că aceste versiuni beta vor avea bug-uri și probleme accesați acest link pentru a vedea dacă dispozitivul dvs. este eligibil. Proprietarii de Google Pixel se pot înscrie, iar un număr select de telefoane de la producători terți sunt incluse în program, inclusiv dispozitive de la OnePlus și Nothing (deși nu și Samsung momentan).

Trebuie menționat că funcțiile vor fi adăugate (și, posibil, eliminate) în lunile următoare, pe măsură ce ne apropiem de lansarea completă a Android 15, care va fi în jurul lunii octombrie, dacă Google urmează programul Android 14. Dar, deocamdată, iată ce este nou și îmbunătățit în Android 15 până acum.

Multitasking îmbunătățit

Android 15 va îmbunătăți experiența de multitasking pe tablete și ecrane mari, permițându-vă să fixați permanent bara de activități pe ecran pentru o experiență mai asemănătoare cu desktopul. În plus, combinațiile de aplicații în ecran divizat cum ar fi Gmail și YouTube pot fi salvate pentru a fi utilizate ulterior. Aceste perechi de aplicații pot fi, de asemenea, fixate pe bara de activități.

Spațiu privat

Android 15 adaugă un nou spațiu securizat pe telefonul dvs. un spațiu privat unde puteți bloca aplicațiile și datele cele mai sensibile. Dacă utilizați un telefon Samsung, există deja ceva similar numit Secure Folder, dar acum va fi integrat în Android pentru toți utilizatorii.

Back predictiv

Această funcție, denumită ciudat, înseamnă că veți vedea o previzualizare rapidă a ceea ce urmează să accesați atunci când utilizați gestul universal de întoarcere (o glisare de pe marginea ecranului). De exemplu, ați putea vedea un site pe care tocmai l-ați părăsit sau ecranul principal ideea este ca utilizatorii să știe ce vor accesa înainte de a completa gestul.

Înregistrare parțială a ecranului

Nou în Android 15 este capacitatea de a înregistra doar o parte a ecranului, nu întregul ecran; acest lucru este util dacă creați un tutorial, remediați o problemă sau înregistrați ecranul pentru orice alt motiv. Este disponibil în instrumentul de înregistrare a ecranului din Android, iar dezvoltatorii pot adăuga această funcție în propriile aplicații.

Glisoare de volum reproiectate

Poate că nu este cea mai importantă schimbare, dar una pe care o veți vedea des: panoul care apare când apăsați pe cele trei puncte de la baza glisorului de volum ocupă acum mai mult spațiu pe ecran, făcând mai ușor ajustarea volumelor pentru media, alarme și apeluri. De asemenea, puteți accesa dispozitivele Bluetooth conectate de pe același ecran.

Mesaje prin satelit

Se pare că telefoanele Android ar putea în sfârșit să obțină mesagerie prin satelit, la fel ca iPhone-ul. Spunem „ar putea” deoarece, deși Android 15 va „extinde suportul platformei pentru conectivitate prin satelit” în ceea ce privește caracteristicile software, această conectivitate va trebui, de asemenea, integrată în hardware și, probabil, va necesita un partener de rețea de satelit.

Previzualizări de widgeturi

Widgeturile nu sunt ceva nou în Android, desigur, dar de obicei, când adăugați altele noi pe ecranul principal, vedeți doar exemple generice ale aspectului acestora. În Android 15, dezvoltatorii pot adăuga previzualizări bogate la widgeturi așa că, de exemplu, când adăugați un widget de contact, veți putea previzualiza cum arată folosind unul dintre contactele dvs. reale.

Vibrații personalizate

Ceva pentru cei care își țin întotdeauna telefoanele pe silențios: aplicațiile Android au putut anterior să seteze propriile vibrații personalizate, dar în Android 15, veți putea să le setați singuri pentru canalele de notificare specifice. Astfel, puteți avea o vibrație pentru un e-mail și două pentru un mesaj text, de exemplu.

Protecție pentru parole de unică folosință

Este posibil să aveți conturi la care vă autentificați folosind parole de unică folosință (OTP) pentru a dovedi că sunteți cine spuneți că sunteți. În Android 15, notificările cu aceste OTP-uri nu vor apărea pe ecran, minimizând riscul ca cineva să vă fure parolele uitându-se peste umărul dvs. sau înregistrându-vă ecranul.

Protecție împotriva furtului

Google adaugă o mulțime de funcții în Android pentru a descuraja hoții. De exemplu, Theft Detection Lock va folosi AI pentru a detecta dacă telefonul dvs. este smuls cu viteză și va activa automat ecranul de blocare. Această blocare automată va intra în funcțiune și dacă telefonul dvs. este deconectat pentru o perioadă lungă de timp sau dacă sunt făcute prea multe încercări de autentificare eșuate.

De asemenea, veți putea să blocați dispozitivul mai ușor de la distanță. Toate aceste funcții vor fi disponibile pe dispozitivele care rulează Android 10 sau o versiune mai nouă la un moment dat în acest an, dar una este exclusivă pentru Android 15: dispozitivul dvs. nu poate fi resetat (o tactică comună folosită de hoți) fără acces la acreditările contului dvs. Google, ceea ce înseamnă că numai dvs. veți putea face acest lucru.

Chei de acces mai convenabile

Android 15 aduce, de asemenea, câteva modificări utile pentru suportul cheilor de acces pe telefonul dvs. acelea în care folosiți o metodă de deblocare a telefonului (cum ar fi o scanare a amprentei) în loc de o parolă pentru a accesa contul dvs. Google. În noul sistem de operare, ecranul de selecție a contului și ecranul de confirmare sunt combinate într-unul singur, așa că este un ecran mai puțin de parcurs. Google adaugă, de asemenea, o nouă funcție de restaurare pentru a facilita transferul acreditărilor pe un telefon nou.

Și mai multe…

Actualizările Android includ întotdeauna o serie de ajustări și îmbunătățiri minore care nu atrag neapărat multă atenție, dar sunt totuși binevenite. Cu Android 15, acestea includ procesarea video mai eficientă, o gestionare mai bună a aplicațiilor care rulează în prim-plan (un impuls pentru durata de viață a bateriei), protecții de securitate pentru a împiedica aplicațiile malițioase să deturneze sarcinile rulate de aplicații de încredere și capacitatea pentru Health Connect de a colecta mai multe date din mai multe aplicații pe o perioadă mai lungă de timp.

Și chiar mai multe…

Există și funcții care nu au fost anunțate oficial, dar care au fost descoperite de cei care sapă în cod. Deoarece aceste actualizări sunt dezactivate și ascunse și nu au fost încă menționate de Google, nu putem promite că vor fi incluse în versiunea finală a Android 15. Dar dacă sunteți interesat, acestea includ un mod desktop asemănător Samsung DeX, o pagină de stare pentru sănătatea stocării telefonului dvs. și un mod extra-întunecat care face mai ușor cititul pe ecranul telefonului în medii foarte întunecate.

Este posibil ca Google să decidă să nu includă unele dintre aceste funcții în versiunea completă a Android 15, dar probabil vom primi câteva actualizări și anunțuri suplimentare înainte de lansarea finală cu siguranță nu suntem încă la versiunea finală a software-ului.