Apple trebuie saa explice acel bug care a readus la suprafata fotografiile sterse

Apple trebuie saa explice acel bug care a readus la suprafata fotografiile sterse

Astăzi, Apple a lansat o actualizare pentru iOS și iPadOS 17.5.1 pentru a corecta un software defectuos. Deși corectarea erorilor este un lucru normal și benefic, problema principală aici nu este chiar aceasta. Problema este că remedierea „abordează o problemă rară în care fotografiile afectate de corupția bazei de date pot reapărea în biblioteca Photos, chiar dacă au fost șterse” – și asta este tot ce Apple a comunicat despre aceasta.

Pe iOS, fotografiile șterse sunt tehnice menținute timp de 30 de zile în dosarul „Șters recent” înainte de a dispărea definitiv, dar intenția de a trimite o fotografie spre uitare digitală este încă prezentă. Este normal ca oamenii să se aștepte ca un fișier șters să rămână așa. De aceea este înțeles de ce oamenii au fost alarmati săptămâna trecută când fotografiile șterse cu ani în urmă au reapărut brusc în biblioteca lor de fotografii de pe iPhone.

Este evident o preocupare legată de confidențialitate. Acest lucru ridică întrebări valide despre modul în care Apple stochează datele fotografice și dacă proprietarii de iPhone pot avea într-adevăr încredere că datele lor șterse sunt efectiv șterse. The Verge a contactat de mai multe ori Apple pentru a comenta public despre problema, dar încă nu a primit un răspuns. O astfel de declarație ar clarifica de ce s-a întâmplat această eroare, ce s-a făcut pentru a o corecta și ce măsuri sunt luate pentru a preveni repetarea acesteia. Totuși, Apple nu a răspuns încă.

Ceea ce este îngrijorător este că, atâta timp cât Apple rămâne tăcută, nu avem idee despre cât de extinsă este această problemă. Unii proprietari de iPhone au raportat că aceeași situație s-a întâmplat și cu mesajele vocale șterse. A fost afectată doar persoanele care folosesc backup-uri foto iCloud? Un alt mesaj a afirmat că fotografiile vechi au apărut pe un iPad vândut altei persoane. Tot ce confirmă remedierea de astăzi este că această eroare a existat, a fost o problemă și a avut de-a face cu corupția bazei de date. Și, ignorând cererile de a comenta public despre această problemă, nu transmite încredere că nu se va întâmpla din nou.

Sigur, cineva ar putea spune, „De fapt, niciun fișier nu este cu adevărat șters până când nu este suprascris…” Și, deși acest lucru este adevărat, un client rezonabil s-ar aștepta ca atunci când Apple spune că un fișier șters este șters definitiv, acest gen de situație nici măcar nu ar trebui să fie posibilă.

Greșelile și erorile se întâmplă. Cercetătorii de securitate cibernetică descoperă erori și vulnerabilități tot timpul. De multe ori, raportează problemele companiilor implicate înainte de a fi exploatate și dezvăluie slăbiciunile numai după ce au fost rezolvate. Ar fi rezonabil dacă Apple ar dori să aștepte până când eroarea este corectată pentru a preveni exploatarea situației de către actorii rău intenționați. Cu toate acestea, acest lucru nu le oferă scuza de a rămâne tăcuți pe tema aceasta pentru totdeauna.

Dacă ar fi să facem ceva, Apple ar trebui să comenteze pur și simplu pentru că se prezintă ca o companie care își pasă de confidențialitatea ta. A vorbit nenumărate ori în cadrul prezentărilor WWDC despre actualizările software pentru a păstra datele criptate astfel încât nici măcar Apple să nu știe ce se întâmplă pe telefonul tău. Poți avea încredere în serviciile sale pentru că confidențialitatea este un principiu fundamental și de bază al filozofiei sale. Divulgarea responsabilă și transparența sunt semnele distinctive ale unei companii care crede cu adevărat în protejarea confidențialității tale. Măturarea problemelor sub covor? Nu prea.