Masinile EUV ale TSMC au un comutator de oprire la distanta in cazul in care China incearca o preluare ostila

Masinile EUV ale TSMC au un comutator de oprire la distanta in cazul in care China incearca o preluare ostila

TSMC nu este situată într-o regiune ideală din punct de vedere geopolitic. Unii cred că China ar putea încerca oricând o preluare ostilă a producătorului de cipuri, o mișcare care ar putea provoca haos în economiile globale și ar împinge țara mai aproape de un conflict cu SUA.

În cazul în care situația ar escalada la acest nivel, se crede că TSMC ar fi protejată într-un fel sau altul. Surse familiare cu situația au declarat pentru Bloomberg că ASML, compania olandeză care produce mașinile ultraviolete extreme utilizate pentru fabricarea cipurilor avansate la TSMC, are comutatoare de oprire la distanță pentru a dezactiva producția în cazul în care lucrurile se complică. Compania a desfășurat chiar și simulări despre cum ar putea arăta o posibilă invazie, au spus sursele.

În realitate, este puțin probabil ca aceste companii să fie nevoite să dezactiveze la distanță echipamentele.

TSMC este o operațiune masivă care necesită resurse din lanțul de aprovizionare global pentru a funcționa. În cazul în care s-ar întâmpla ceva cu facilitățile din Taiwan (cum ar fi o preluare de către China), partenerii ar opri pur și simplu toate livrările și întreaga operațiune s-ar opri.

Mașinile avansate necesită și muncitori specializați pentru a opera, și este puțin probabil ca China să poată continua pur și simplu de unde au rămas angajații TSMC.

SUA ar putea, de asemenea, juca un rol în această situație în cazul unei preluări. Potrivit Secretarului de Comerț al SUA, Gina Raimondo, SUA cumpără în prezent 92% din cipurile sale de ultimă generație de la TSMC. Orice întrerupere aici ar fi „absolut devastatoare”, a adăugat Raimondo.

Amenințarea ca TSMC să ajungă în mâinile Chinei i-a făcut pe unii să creadă că SUA ar merge până la distrugerea facilităților pentru a preveni China să reia producția. O astfel de mișcare ar crește cu siguranță tensiunile dintre cele două țări, așa că sperăm că nu vom fi nevoiți să vedem cum ar arăta acest scenariu.

Între timp, TSMC este în proces de aducere a unor operațiuni în SUA. Compania a primit recent 11,6 miliarde de dolari ca parte a Legii Cipurilor din SUA pentru a construi o a treia unitate în Arizona.