Intalnirea secreta a Apple cu TSMC ar putea fi o miscare pentru a securiza tehnologia de 2nm a producatorului de cipuri

Intalnirea secreta a Apple cu TSMC ar putea fi o miscare pentru a securiza tehnologia de 2nm a producatorului de cipuri

Jeff Williams, COO-ul Apple, a vizitat recent în mod discret facilitățile TSMC pentru a discuta securizarea capacității de fabricație de 2 nanometri a companiei pentru viitoarele cipuri AI ale Apple.

TSMC este furnizorul exclusiv al Apple pentru procesoarele sale puternice din seriile A și M, care se găsesc în iPhone-uri, iPad-uri și Mac-uri. Producătorul de cipuri taiwanez a menținut un avans considerabil față de rivali în dezvoltarea proceselor de fabricație a cipurilor tot mai mici și avansate.

Potrivit publicației taiwaneze Economic Daily News, întâlnirea lui Williams cu președintele TSMC, C.C. Wei, a avut ca scop finalizarea unui acord pentru rezervarea producției inițiale de 2nm pentru Apple. Acest scenariu este plauzibil, având în vedere că reflectă mișcările anterioare ale Apple de a securiza întreaga capacitate de 3nm a TSMC pentru cipuri precum A17 Bionic din iPhone 15 Pro și siliconul M3 care alimentează cele mai recente Mac-uri.

Prin securizarea capacității de producție înaintea rivalilor, Apple se asigură că are o ofertă suficientă pentru a satisface cererea pentru propriile produse, în timp ce împiedică concurenții să aibă acces timpuriu la cele mai recente procese ale TSMC. Această strategie oferă cipurilor Apple un avantaj de performanță față de dispozitivele Android și PC-urile Windows care utilizează noduri de fabricație ușor mai vechi.

Acordul potențial de 2nm capătă o semnificație sporită având în vedere concentrarea tot mai mare a Apple pe AI. După cum a dezvăluit anterior CFO-ul Apple, Luca Maestri, compania a investit peste 100 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru AI generativă în ultimii cinci ani. Apple își extinde, de asemenea, propriile centre de date pentru a gestiona sarcinile complexe ale AI.

Se zvonește că iOS 18, așteptat să fie dezvăluit la WWDC în iunie, va integra capacități avansate de AI similare cu cele ale recentului Gemini Nano de la Android. Una dintre cele mai semnificative actualizări ar putea include o versiune mai puternică a Siri, îmbunătățită cu ChatGPT.

Pentru a alimenta aceste funcții AI, se pare că Apple dezvoltă „cipuri AI” dedicate pentru serverele centrelor sale de date, destinate să gestioneze calculul intens necesar pentru modelele lingvistice mari și alte sarcini AI care necesită resurse mari.

Aceste procesoare de grad server ar gestiona sarcinile grele pentru serviciile cloud AI ale Apple, completând capabilitățile de pe dispozitive ale viitoarelor iPhone-uri și iPad-uri. Securizarea capacității inițiale de 2nm a TSMC ar putea oferi Apple un avantaj critic de performanță și eficiență față de rivalii care se bazează pe noduri de proces mai vechi.